Behandeling

Het model

Een rashond wordt volgens de officiële rasstandaard getrimd of volgens een de manier die u zelf graag wenst. Ik raad u aan om de rasstandaard te respecteren maar uiteraard zijn er rassen die u als huishond niet in showmodel wilt hebben rondlopen thuis. Bv de Maltezer die op show langharig is maar als huishondje toch veel een korte of puppysnit wordt aangemeten.

En dit kan dus ook perfect! Een rasloos hondje wordt getrimd naar gelang zijn eigen model. Ik bespreek gewoonlijk het model dan vooraf met u af zodat u goed weet waar ik naartoe wil met de snit.

Er zijn natuurlijk ook mensen die graag worden verrast met het model van hun hondje. Er kan ook altijd geëxperimenteerd worden qua lengte en model. Probeer je eerst graag een kort huis modelletje en de volgende beurt graag een lange snit, geen enkel probleem!

Dit kan allemaal in overleg.

De Technieken

Effileren en plukken van spaniëlvachten

  • Plukken: Deze techniek word voornamelijk bij de echte plukvacht gebruikt. Dit kan pas als de vacht “rijp” is. Dan lossen de haren heel goed, als de vacht nog niet rijp genoeg is kan dit pijnlijk zijn en word het dus niet gedaan. De tijd die ertussen moet zitten verschilt van ras tot ras en van onderhoud en dit wordt verder besproken in het trimsalon.
  • Ik kan, spijtig genoeg, geen zware plukvachten meer aannemen. U kan hiervoor informeren vooraf.
  • Handgeknipt: Het hoofdje word altijd in combinatie handgeknipt in model gebracht. Het hondje zelf kan ook handgeknipt in model worden gebracht zoals krulvachten.
  • Scheren: Kan op zeer veel verschillende lengten! Van zeer kort tot lang.
  • De meeste mensen krijgen al een vrees al ze het woordje scheren horen maar dit is helemaal niet nodig! Dit kan zelfs op een 5 cm lang gelaten worden dankzij het aanzuigsysteem van de Clippervac en opzetkammen. En bovendien is het effect net als handgeknipt omdat het praktisch gezien “elektronisch knippen” is. Voor meer info kijk naar het kopje Clippervac.
  • Effileren: Het haar in een natuurlijke vorm knippen of uitdunnen.
  • Ontwollen: Overvloedige ondervacht word eruit gekamd met een speciale kam. Dit kan 2 tot 4 maal per jaar gebeuren. Afhankelijk van de rui periode.

Materialen

Ik gebruik ook steeds de nieuwste technieken om uw hond of kat er geweldig te laten uitzien! Hierbij werk ik met de Clippervac. Zeer bekend in Amerika en volop zijn intrede in Europa aan het maken. Dankzij de Clippervac kan elke knipvacht op de door uw gekozen lengte worden geschoren. Praktisch gezien is dit “elektronisch knippen” en dus hetzelfde effect als handgeknipt.

Na het werken met de Clippervac word uw hondje zijn hoofdje en pootjes in model geknipt of geëffileerd. Naargelang het ras en gekozen model. Dan wordt hij na het bad nog eens nagewerkt om de laatste eventuele “piekjes” te verwijderen.

De Clippervac zorgt er ook voor dat uw hondje sneller klaar is dan dat het volledig met de hand word geknipt. En de haren en vuil worden direct opgezogen. Hierdoor krijgen we een groot voordeel bij hondjes die niet graag naar de kapper gaan, oudere hondjes en puppy’s omdat het werk zo sneller klaar is en het zo minder stress oplevert of sneller kan gaan uitrusten thuis van een (toch steeds bij oudere hondjes) vermoeiende trimbeurt. Ontwollen kan ook.

Wassen & Drogen

Al de honden en katten worden gewassen met de voor hun bestemde shampoo naargelang de vacht. Nadien krijgen ze een spray voor de vacht eventueel te ontklitten en een gezonde glans mee te geven. Als uw hond volledig klaar is krijgt hij nog een geurtje extra op die u lang blijft ruiken zodat uw hondje een lange tijd fris blijft. Uiteraard zijn er ook klanten die er voor kiezen hun hondje vooraf thuis al te wassen.

Dit is zeker en vast geen probleem maar deze mensen moeten er wel op letten dat het hondje droog is. Op die manier kunnen we hem beter knippen. Vraag vooraf of deze optie beschikbaar is voor de vacht van uw hond.

Opgepast!

Een fout die veel wordt gemaakt is er een met de beste bedoelingen! Namelijk, als u uw hondje thuis wast moet u steeds zien dat hij klit vrij is, als uw hondje knoopjes heeft kan u gaan hopen dat de knoopjes beter lossen als de hond gewassen is (dit lijkt logisch) maar dit is het tegendeel. De knoopjes gaan zelfs nog harder samenklitten.

Het gaat soms zo hard samenklitten dat alsnog de vacht kort moet waar dit eerst niet nodig was geweest. Als u twijfelt kunt u mij best het hondje aanbieden zonder wassen zodat ik misschien nog een oplossing kan bieden.

Ik werk met de nieuwste drogers in het gamma, hierdoor kan warmte en luchtsnelheid worden aangepast aan het type hond, aan hun gedrag en aan hun vacht type. Ze krijgen ook altijd een happy hoodie op zodat ze geen last hebben van lawaai.

Vervilting

Veel van de knoopjes kunnen we verwijderen met een goede ontklit spray en goed materiaal. Het is echter wel zo dat we geen wonderen kunnen verrichten. Als uw hondje zodanig in de knoop zit gaan we dit vervilt noemen. Hierbij is spijtig genoeg de tondeuse onze enige uitkomst. Bedenk hierbij dat het haar dan kapot is en door het kort te maken, er terug nieuw en gezond haar kan groeien. Hierbij geef ik indien gewenst tips om de vachtverzorging optimaal te doen met het juist materiaal thuis.

Zodat uw lieveling de volgende trimbeurt in een leuk modelletje kan geknipt worden! Het is zo dat u de dagelijkse verzorging van uw hond of kat zelf in de hand heeft en hierbij is de regel, een regelmatige verzorging met het juiste materiaal geeft een goed verzorgde hond of kat waarbij de vacht in een leuk modelletje kan en uw kat in showconditie kan worden gebracht.

Nagels knippen en oren reinigen

Oortjes en nagels worden ook altijd nagekeken. Er wordt op gelet dat de nagels niet te lang zijn en indien nodig geknipt worden. Er zijn hondjes waarvan de nagels niet elke trimbeurt geknipt moeten worden. Dit heeft te maken met de ondergrond en de hoeveelheid waarmee uw hondje thuis rondloopt. Ook kan u voor kattennagels langskomen.

De oren worden uitgepoetst met de hiervoor bestemde doekjes en eventuele haren die teveel in het oor aanwezig zijn worden uitgeplukt of uitgeknipt. Hierdoor word de kans op oorontstekingen verkleint. Ook kattenoren kunnen worden uitgepoetst.

Hygiëne & Veiligheid

Voor ik begin met trimmen was en ontsmet ik mijn handen. Als ik klaar ben doe ik dit nogmaals. Al onze materialen worden steeds ontsmet met Dettol, de scharen en borstels worden ontsmet met een speciaal ontsmettingsmiddel voor materialen steriel te maken. Ook worden de gebruikte scharen en borstels na elk bezoek van een hond of kat in de sterilisatiebox gelegd om bacteriën te doden en alles terug steriel te maken.

Na elk bezoek worden ook de trimtafel, het bad, de vloer en de eventuele scheerkoppen ontsmet. Hierdoor word het trimsalon optimaal hygiënisch gehouden en om dit te kunnen behouden worden er geen vlooien en andere overdraagbare ziekten toegelaten.